030 334 528

Ploščati sončni kolektorji so odličen vir energije za sanitarno vodo

Ploščati sončni kolektorji za elektriko so najpreprostejša tehnologija kolektorjev za izkoriščanje sončne energije, pri kateri se solarna tekočina segreva, ko teče skozi cev na spodnji strani kolektorja. Sončni kolektorji za elektriko so sicer glede na razvoj tehnologije razvrščeni v štiri vrste sončnih kolektorjev, med katerimi so najpreprostejši ploščati, nato vakuumski vsestekleni, U-cevni kolektorji in kasneje napredni GreenLand Systems kolektorji Heat Pipe s suhim toplotnim spojem.

 

Ploščati sončni kolektorji za sanitarno vodo najštevilčnejši

Ker gre za prvo generacijo kolektorjev, ki se uporablja že zelo dolgo, so obstoječe instalacije ploščatih kolektorjev še danes najštevilčnejše. Večina tople vode v gospodinjstvih po svetu, kjer vodo grejejo s sončno energijo, se ogreje na tak način. Ploščati sončni kolektorji za sanitarno vodo so večinoma sestavljeni iz bakrenih ali aluminijastih cevi in prekriti z absorbersko ploščo, od koder so tudi dobili svoje ime. Cevi so nameščene vzporedno po višini ali širini in priključene na obeh koncih. Grelna tekočina v ceveh preko absorbcijske plošče sprejema toploto, plošča pa je prekrita s steklom nizke vsebnosti železa, da omogoči višjo prosojnost. V podjetju Bio planet d.o.o. so vam na voljo najboljši ploščati kolektorji, o katerih več lahko izveste tudi preko naše spletne strani.

 

Ti sončni kolektorji za sanitarno vodo imajo veliko prednosti

Če so ploščati sončni kolektorji za sanitarno vodo nameščeni v ugodnih klimatskih razmerah, kjer je zunanja temperatura vsaj 18°C in je omogočena visoka temperatura osončenja, so ti kolektorji lahko zelo učinkoviti. Zato v krajih z obilo sonca in s toplim podnebjem predstavljajo odlično izbiro. Poleg tega jih je lahko izdelati, instalaterji pa imajo z njimi že dolgoletne izkušnje, zato je konfuguriranje in instalacija lahko kvalitetno opravljena. Je pa res, da ta vrsta kolektorja slabo deluje v hladnejših razmerah, za katere vam pripročamo katero od naprednih tehnologij kolektorjev, kot so Heat Pipe kolektorji. Ti se zadnja leta uporabljajo tako v civilnih kot komercialnih krogih in zagotavljajo odlično koriščenje energije tudi takrat, ko praktično ni sončnega sevanja. Vabljeni v našo trgovino, kjer so vam na voljo tako najboljši ploščati kolektorji kot odlični kolektorji naprednejših tehnologij.

Sončni kolektor za sanitarno vodo