030 334 528

Solarno ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji

Solarno ogrevanje sanitarne vode je po zaslugi vedno višjih cen energentov postalo vse bolj priljubljen način ogrevanja naših domov, saj prinaša številne prednosti tako za uporabnika kot za okolje. Energija sonca je ena najbolj čistih, zanesljivih in najcenejših virov energije na Zemlji. To energijo nam pomagajo zajeti in shraniti sončni kolektorji, ki zbrano toploto pretvarjajo v energijo. To energijo pa nato porabimo za ogrevanje sanitarne vode in prostorov.
Vakuumski sončni kolektor deluje tudi v slabem vremenu in pozimi, le da takrat na razpolago manj energije (zaradi krajših dni, slabšega vpadnega kota sonca, večje število deževnih dni). Pomembna prednost vakuumskega kolektorja pa je v tem, da zaradi vakuuma lahko izkoristimo vso energijo, ki je v danem trenutku na razpolago. Pri ploščatem kolektorju je zunanja temperatura pomembna in kadar je le-ta nizka so tudi izgube večje.

 

 

Ploščati in vakuumski sončni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode in prostorov

Solarno ogrevanje sanitarne vodeZa solarno ogrevanje sanitarne vode so najpomembnejši sončni kolektorji, ki jih običajno pritrdimo na streho objekta. Da bi bilo ogrevanje sanitarne vode s sončno energijo čim bolj učinkovito, je montaža sončnih kolektorjev najbolj smiselna takrat, ko so kolektorji obrnjeni proti jugu. Solarni kolektorji preko posebnega absorberja, ki je običajno temno modre ali temno vijoličaste barve zbirajo toploto iz sonca in jo s pomočjo solarne tekočine prenašamo v bojler sanitarne vode. Segreta solarna tekočina se po ceveh s pomočjo regulacijsko vodene črpalke prenese proti bojlerju tople vode. Tu se toplota preko izmenjevalca toplote prenese na sanitarno vodo v bojlerju ali vodo ogrevalnega sistema, ki je v zalogovniku.
Za  solarno ogrevanje uporabljamo cevne  ali vakuumske sončne kolektorje. Danes se vse bolj uveljavljajo vakuumski solarni kolektorji, ki imajo v primerjavi s ploščatimi veliko višji izkoristek. Vakuumski heat pipe kolektorji so v povprečju kar do 60% bolj učinkoviti. Poleti ta razlika ni tako velika (10 - 15 %), medtem, ko je pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi ta razlika tudi 500%. V hladnem ali oblačnem vremenu ploščati večino pridobljene toplote tudi takoj skozi steklo izgubijo nazaj v okolico.

 

Ogrevanje sanitarne vode s sončno energijo pokrije pri uporabi vakuumskih kolektorjev poleti do 95% potreb, pozimi pa preko 40% potreb po topli sanitarni vodi. Solarno ogrevanje sanitarne vode in objekta vsekakor naložba v prihodnost, naložba, ki se vam bo kljub nekoliko višjim začetnim stroškom zagotovo povrnila prej kot v 6 letih. Montaža sistema za solarno ogrevanje sanitarne vode je dokaj hitra, stroški obratovanja in vzdrževanja pa so zanemarljivo nizki.