030 334 528

Ali je solarno ogrevanje možno?

Zaradi že več let trajajoče energetske krize in stalnega dvigovanja cen energentom se nam pogosto utrne misel, kako lepo bi bilo, če bi lahko tudi v hladnih jesenskih in zimskih dneh ogrevali naša stanovanja s soncem. Vemo, da se vsi energenti dražijo, sonce pa sveti, ne glede na to, ali ga izrabimo v svojo korist, ali pa le občudujemo njegovo moč in se ga veselimo, ko pokuka izza oblakov. S kvalitetnimi vakuumskimi kolektorji  je solarno ogrevanje realno pričakovati. Kvalitetne in zmogljive, kolektorje odlikuje visoka učinkovitost in kvalitetna izdelava, ki zagotavlja njihovo dolgotrajnost. Za učinkovito solarno ogrevanje je bistvenega pomena, kako vso razpoložljivo energijo sonca, čim bolje uporabimo za segrevanje stanovanja. Pri tem je pomemben celoten svetlobni spekter od IR do UV žarkov in ne le vidni del svetlobnega spektra.

Vakuumski kolektorji

Prvi in najpomembnejši element za solarno ogrevanje je čim boljši vakuumski kolektor. Zlasti v slabih vremenskih pogojih, ko je razpoložljive energije malo, potrebujemo pa jo takrat običajno veliko, je zelo pomembno preprečevanje izgub že v samem kolektorju. Pri tem odigra odločilno vlogo visoki vakuum, ki preprečuje uhajanje toplote skozi steklo nazaj v okolico. Pravi vakuumski kolektorji imajo le eno plast debelega borosilikatnega stekla okrog absorberja in toplotne cevi (Heat Pipe), ter kompletno notranjost cevi v visokem vakuumu. Naslednji pomemben del kolektorja, še zlasti, ko se odločimo za solarno ogrevanje je zbiralnik, ki je nameščen nad vakuumskimi cevmi. Zbiralnik mora biti kar se da kvalitetno zaprt pred vlago, notranjost pa dobro izolirana s kvalitetnimi materiali.

 

Pri načrtovanju sistema za solarno ogrevanje moramo torej ves čas misliti na čim manjše izgube. Naslednji zelo pomemben del sistema so povezovalne cevi. Zaradi čim manjših izgub toplote na prenosu do zalogovnika morajo biti povezovalne cevi iz bakrene gladke cevi in z izolacijo, ki je debela vsaj 20mm, še bolje pa 25mm. Potrebno je upoštevati, da imajo rebraste povezovalne cevi nekajkrat večjo površino od gladkih, poleg tega pa imajo rebraste cevi običajno le 13mm debelo izolacijo. Ker se toplotne izgube dogajajo na površini cevi, je zaželeno, da imajo povezovalne cevi čim manjšo površino in čim boljšo izolacijo. Za solarno ogrevanje torej potrebujemo gladke cevi s čim debelejšo izolacijo. To je zlasti pomembno v hladnem delu leta.

 

sončni kolektorji - solarni kolektorji povpraševanje

 

Pri odločitvi za solarno ogrevanje se moramo skupaj s strokovnjakom odločiti kolikšen del potreb po toploti želimo nadomestiti s solarnim virom. Na podlagi tega se odločimo za velikost zalogovnika in število vakuumskih cevi = velikost kolektorja.

 

Vakuumski kolektor za solarno ogrevanje

vakuumski kolektor

 

Različne možnosti pri načrtovanju sistema

Pri načrtovanju sistema se moramo odločiti tudi v kakšnem razmerju bosta zalogovnik in bojler. Tu imamo na razpolago v glavnem tri možnosti:
1. sistem: bojler in zalogovnik sta ločena - imamo dve posodi
2. sistem: bojler potopljen v zalogovniku
3. sistem: sanitarno vodo segrevamo s pomočjo zalogovnika, pretočno z izmenjevalcem v zalogovniku ali zunanjim izmenjevalcem

 

sončni kolektorji - solarni kolektorji povpraševanje