030 334 528

Heat Pipe sončni kolektorji


Sistem ogrevanja s Heat Pipe kolektorji je idealen za ogrevanje in tudi za pripravo sanitarne vode. Heat Pipe tehnologija sončnih kolektorjev je nujna za uporabo pri ogrevanju tako poslovnihkot tudi stanovanjskih prostorov. Prav tako je edina primerna pri večji porabi sanitarne vode pa tudi vode za industrijske tehnološke procese. Heat pipe kolektorji so najsodobnejši sončni kolektorji, ki delujejo po posebnem principu, toplotnih cevi (Heat Pipe). Kot že njihovo ime pove, delujejo na principu toplotnih cevi, ki izjemno kakovostno in zelo hitro izkoriščajo sončno energijo. Kolektorji lahko delujejo tudi, če ni neposrednega sončnega sevanja in so vremenske razmere slabše. Vakuumski sončni kolektorji Heat Pipe so odlična alternativa ploščatim kolektorjem, cena pa je uporabniku prijazna, še posebej če jo primerjamo s količino pridobljene energije.

 


Heat Pipe kolektorji so najboljši kolektorji na trgu

Kolektorje za segrevanje sanitarne vode poznamo že dolgo vrsto let. Vakuumski kolektorji Heat Pipe so med vsemi kolektorji najbolj sodobni in najbolje izkoristijo dane pogoje. Kot že ime samo pove, temeljijo na vakuumu. Ta se nahaja v notranjosti steklene cevi. Pomembno je da je ta vakuum čim večji in ne le nekaj podtlaka. Pri visokokvalitetnih vakuumskih kolektorjih je podtlak (vakuum) izjemno visok: 1/1000 Pa, kar pomeni 10-5 bar. Vakuum pa je najboljši toplotni izolator. Zaradi tega vakuumski sončni kolektorji Heat Pipe pozimi delujejo enako dobro, kar pomeni, da je cena zanje dolgoročno bistveno ugodnejša kot pri večini ostalih, ki v mrazu slabše delujejo. Še nekaj je izjemno pomembno: kolektorji, ki vam jih nudimo ne vsebujejo tesnil, ki bi preperela v nekaj letih in bi vakuum zaradi tega iz cevi izgubili, ampak so steklene cevi, v katerih je vakuum, zaprte s posebno tehnologijo lepljenja, pri katerih ni tesnil.

 

Sončni kolektorji heat pipe


Heat Pipe kolektorji – tehnologija vročih steklenih cevi

Najsodobnejša tehnologija, ki jo uporabljajo heat pipe vakuumski sončni kolektorji je varna in učinkovita. Sam Heat Pipe je oznaka za prenos toplote od absorberja do kondenzatorja. Ker je v cevki pod absorberjem tekočina, ki ima izredno nizko vrelišče, tudi para, ki nastane v bakreni cevki pod absorberjem izredno hitro pride do kondenzatorja. V kondenzatorju se ta para spremeni nazaj v tekočino, ki steče po cevki navzol in se srečuje s paro, ki potuje navzgor proti kondentatorju. 

Posamezne steklene cevi je mogoče kadarkoli zamenjati, obenem pa kolektor ne preneha delovati. Če bi se zgodilo, da bi bila kakšna izmed cevi v okvari jo enostavno zamenjamo. Ker kondenzator ni nikoli v direktnem stiku s solarno tekočino tudi takrat, ko cev manjka kolektor normalno deluje naprej, le za eno cev manj toplote takrat proizvede.

Ker so vsi glavni sestavni deli kolektorja dobro zaščiteni, saj se nahajajo znotraj vakuuma tudi nimajo nobenega vpliva iz okolice (prah, kondenz, ...)

Steklo steklene cevi je narejeno iz debelega borosilikatnega stekla, ki je izjemno odporno na udarce in zelo prosojno.